geweldloze communicatiegeweldloze communicatie -  “verbindend communiceren”

 

iedereen kent gesprekken waarin je een onprettig gevoel krijgt. of dat je iets tegen een ander zegt - die reageert gekwetst of stekelig - en het verdere gesprek loopt niet.

in zulke gesprekken wordt de verbinding met de ander slechter of zelfs verbroken. de communicatie wordt ervaren als inbreuk op waardigheid of  vrijheid. mechanismen van verweer nemen het roer over. geweldloze communicatie is een manier om uit de buurt te blijven van deze effecten.

“op je strepen gaan staan” is niet nodig als je voor jezelf opkomt. je kunt goede resultaten bereiken waarbij de verbinding behouden blijft. je kunt als gesprekspartners beiden winnen. dat gebeurt dan meestal op een verrassende manier. op een manier die je niet had verwacht.

verbindend communiceren is te leren. je observeert nauwkeuriger wat er gebeurt en je gaat er van uit, dat het mogelijk is om er samen uit te komen.  verder is het belangrijk om te oefenen met de manier van formuleren. dit verbindend communiceren wordt ook wel geweldloos communiceren genoemd en is beschreven door Marshall Rosenberg.

basis elementen van verbindend communiceren.

a. open staan voor wat je ziet, zonder meteen een oordeel te vellen of in de verdediging te gaan.

b. enkele handreikingen en oefenen met verbindend communiceren

c. ervaren van “samenwerken” als basishouding in tegenstelling tot   “winnen” (een wedstrijd maken van communicatie)

d. “bevestiging” invoegen in communicatie patronen


workshops zijn opgebouwd uit veel zelf doen en ervaren.  

actieve werkvormen zorgen voor een ontspannen sfeer.


communiceren - ook over moeilijke zaken - wordt steeds leuker!als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg